Cím: | 8481 Somlóvásárhely, Ady Endre út 2. |
Telefon: | +06 (88) 506-260 |
| +06 (30) 226-667 |
Fax: | +06 (88) 506-261 |
E-mail cím: | |
Honlap: | www.somlopezsgo.hu |
Levelezési cím: | Fazekas András 8481 Somlóvásárhely, Ady Endre út 2. |
Leírás
A Fazekas család vásárhelyi őseit már évszázadok óta somlói szőlősgazdák, vincellérek között találjuk. A Somló első szakképzett borásza is a családból került ki az 1800-as években, a mostani tulajdonos dédöregapja személyében.
Fazekas András birtokai a hegy legjobb fekvésű, déli - vásárhelyi - oldalán vannak, ezek a lejtők termik a legjobb minőségű, legzamatosabb somlai bort.
A déli hegykaputól már jól látszik a borászat központja, a piros cseréptetős, sárga Fazekas pince.
A Fazekas pincében kitűnő évjáratú folyóborokat kóstolhatunk. Ínyencek ne feledkezzenek meg a híres óborkészletről sem! Tudatos munkával igyekszük kialakítani egy mini bormúzeumot, ennek köszönhetően 1990-ig visszamenőleg kóstolhatnak a látogatók somlai óborokat.
Szolgáltatások, ajánlatok
A VINO-TRANS KFT.-nél (Fazekas András) készül 1999-től titkos receptúra alapján válogatott minőségű somlai borokból az antik zöld üvegekbe töltött, parafadugós "SOMLÓ PEZSGŐ".
A Somló Pezsgő termőhelyhez kötött minőségi pezsgőcsalád, három féle termékkel: száraz, félszáraz és édes változatban. Továbbá, a pezsgők között is ritkaságnak számító extra száraz pezsgőt is készítünk - többek szerint ez az igazi minőség.
A sorszámozott zárjeggyel ellátott minőségi pezsgő kizárólag somlói borból készül, amelyet már a szüreteléskor pezsgő alapbornak válogatunk ki. A teljesen érett, ép és egészséges fürtöket külön szedjük és irányítottan 15 °C-on erjesztjük. Az így kapott alapbort minimum egy évig (tradicionálisan) fajtánként külön érleljük fahordókban.
Az alapborok furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból állnak. Attól függően, hogy milyen pezsgőt kívánunk erjeszteni, a receptúra alapján a fajtákat úgy keverjük össze. Ezt az alapbort édesítjük, majd irányított erjesztéssel 17 °C-on válogatott élesztőkkel nyomás alatt fermentáljuk. A nyers pezsgőt legkevesebb fél évig érleljük, majd ízesítjük, készre kezeljük és exkluzív palackokba töltjük.
A Somlói borturizmus keretében pincészetünkben lehetőségünk van csoportok (nyugdíjas találkozók, családi és baráti összejövetelek, jutalom rendezvények, osztálytalálkozók) fogadására 10-100 főig, a bor,- és pezsgőpalackozó meg- látogatására, pezsgőkóstolással egybekötve.
Nyitvatartás
08-18 óráig
Borok