Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Bátaapáti

Tűzkő pincészet

Cím:Bátaapáti Hűvösvölgy u. 4.
Telefon:+36 (74) 409-222
Fax:+36 (74) 409-327
E-mail cím:
Honlap:www.tuzkobirtok.hu

Leírás

A bátaapáti Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Magyarország földrengésszerű politikai és gazdasági változásokon ment keresztül. A rendszerváltás borrendszer-váltást is jelentett: a mennyiség-centrikus, hatalmas állami pincészetek helyén minél jobb minőségre törekvő privát pincészetek létesültek. Az átalakulás valós piaci viszonyokat hozott létre, megnyitva az országot a külföldi befektetők előtt is. A magyar borvidékek történelme, a borkultúra ezeréves tradíciói, a földben rejlő lehetőségek és a honi borok sokfélesége számos jelentős beruházót vonzott hazánkba. A külföldi pénztőke leginkább Tokajban igyekezett szőlőtőkékbe fektetni, de Szekszárd és Tolna térségében is gyökeret vert a világ egyik legerősebb és leghíresebb borbirodalma. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannón dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. "Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak"- nyilatkozta a márki. Antinori az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal: Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban vagy Chilében, a glóbusz legjobb dűlőin készíti legendás borait. E ragyogó társaságba tartozik a bátaapáti Tűzkő Birtok.

B I R T O K:
A Tűzkő Birtok Bátaapáti szomszédságában, a tolnai dombok között fekszik. Bátaapáti Budapesttől 150 kilométerre délre, a Geresdi-dombságban található. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez. A kis német falu (Abstdorf) a XVIII. század második felétől az Apponyiak tulajdonába került, akik jókora magtárat építettek a dimbes-dombos falu szélén, ez a gyönyörű épület képezi ma a birtok központját. Az egykori földalatti pincéket használják ma is a borok érlelésére. A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik a nagyszerű Apponyi grófi családéval. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozták létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül a bátaapáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal.

A birtok történelmi szőlőültetvényeinek nagy része a Völgység lankás dombjai közt található. Az itt termelt borok kellemes bukéjukról híresek. Az ültetvények meszes, löszös, jó vízgazdálkodású talajokon terülnek el. Az új telepítésű szőlőterületek Mórágy és Mőcsény falvak közelében fekszenek, amely területek különböző klimatikus és talajtani jellemzőkkel rendelkeznek. A birtokon jelenleg 80 hektáron fehérborszőlőket (chardonnayt, zöld veltelinit, traminit, rajnai rizlinget és sauvignon blanc-t, kis mennyiségben pinot grigio-t és hárslevelűt), illetve 70 hektáron vörösborszőlőket (nagyrészt kékfrankost és merlot-ot, kis mennyiségben cabernet franc-t és pinot noir-t) termesztenek.

B O R V I D É K:
A Szekszárdi-borvidék ősi kultúrtáj, ahol már a régi rómaiak is készítettek bort, akárcsak az első magyar királyok, akik szigorú rendeletekkel védték a nemes nedű termelését a régióban. A szőlőtermesztés-borkészítés még a török alatt is virágzott, akik ugyancsak kedvelték a szekszárdi kadarkát, a szorgos és boriszák svábok XVIII. századi betelepítésével pedig új lendületet vett a borkultúra. Innen fakadtak Liszt Ferenc és IX. Pius pápa kedvenc borai is és itt alapozta meg borkulturális ismereteit Babits Mihály vagy Lázár Ervin. A Szekszárdi borvidéknek a rendszerváltást követő fejlődése azt sejteti, hogy ez a borra termett táj a XXI. században is a legjobbak közé fog tartozni. A régió két fontosabb termőterülete a Szekszárdi-dombság és a Völgység, együttes kiterjedésük 2800 hektár. A föld hullámzó, rengeteg redőt vető felülete, a napsütötte löszdombokat tagoló, eltérő klímájú völgyek és öblök hallatlanul változatos termőtájat hoznak létre. Ezért az itt készülő borok az árnyalatok széles skáláján mozognak, legyenek bár vörösek vagy fehérek.

Míg Szekszárd a vörös, az 1998-tól önállósult, a Völgységi, Tolnai és Tamási körzetből kialakított Tolnai borvidék inkább a pompás, illatos, üde savú fehér borairól híres, melyek alapját a chardonnay, a tramini, a zöld veltelini, a rajnai rizling és a sauvignon blanc fajták adják. A remek fehérek mellett nagy, mély és komplex vörösöket is ki lehet bontani a tolnai löszdombokból, ahogy ezt a Tűzkő Birtok zászlósbora, a Tűzkő Domb-házasítás is bizonyítja. A szelíden hullámzó pannón kultúrtáj falvaiban-városkáiban, a paksi, mőcsényi, simontornyai, felsőnyéki és hőgyészi pincékben a gazdák mindig meleg vendégszeretettel várják a borra szomjazót. E települések közé tartozik Bátaapáti is, a szálkai és zsibriki tavak szomszédságában megbúvó, elképesztően szép fekvésű, piciny falucska, ahol a Tűzkő Birtok pincéi is megtalálhatók.

A N T I N O R I család:
Az Antinori-család több, mint 600 éve foglalkozik borkészítéssel, amióta Giovanni di Piero Antinori 1385-ben belépett a firenzei borászok céhébe. Eddig 26 generációt felvonultató történelmük során a család mindvégig a tradíció és a termőföld iránti tisztelettől vezérelve végezte a munkáját. Ez a nemes konzervativizmus sosem fogta vissza az Antinorik kreativitását, azt a képességüket, hogy akár forradalmi újításokat is alkalmazzanak borászataikban. Ahogyan Piero Antinori szokta mondani: "az ősi gyökerek fontos szerepet kapnak filozófiánkban, de soha nem tartottak vissza minket a megújulástól". Napjainkban Piero Antinori márki a cég igazgatója, akit három lánya, Albiera, Allegra és Alessia segít munkájában. A márki folyamatos kutatásokat végez szőlőterületein és pincészeteiben az Olaszországban őshonos és a nemzetközi klónok válogatásával, a termesztési és az erjesztési módszerekkel, a hordókkal és a palackos érleléssel, vagy a hagyományos és modern borkészítési technikákkal. A cél mindig az, hogy a borok minél mélyebbek, kifinomultabbak és piacosabbak legyenek. A borbirodalom külhoni tartományaiban mindenhol a helyi fajták, stílusok, ízek és tradíciók megtartásával készíti termékeit.

A másik meghatározó tulajdonos, a Mazzei-család egyik ősét, Ser Lapo Mazzeit a Chianti név atyjának nevezik, hiszen az ő nevéhez fűződik az első olyan hivatalos dokumentum (egy általa aláírt és 1398. december 16-án kelt kereskedelmi szerződés), amely a Chianti nevet említi. A család legjelentősebb birtoka Fonterutoli, amely 1435. óta mind a mai napig, 24 generáción keresztül apáról fiúra öröklődik. A család másik jelentős személyisége Filippo Mazzei (1730-1816), aki Thomas Jefferson, a későbbi elnök meghívására utazott az Egyesült Államokba. Az általa telepített szőlők képezték Virginia első szőlőültetvényeit. Ezekre a tradíciókra támaszkodhat a bátaapáti Tűzkő Birtok is.

Szolgáltatások, ajánlatok

Szőlősbirtok, feldolgozó, palackozó üzem megtekintése, 300 éves pincék látogatása, borkóstoló - borkorcsolyákkal, vagy igény szerint meleg étellel előre egyeztetés alapján, saját borok forgalmazása; wellness és szálláslehetőség a pincétől néhány perc sétára, programok szervezése a környéken (túra, lovarda, kolostor, romkert, sétarepülés, horgászat, vadászat, stb.)

Nyitvatartás

H-CS: 08:00-16:00
P: 08:00-14:00
illetve bejelentkezés alapján

Borok


...a pincészet borai megvásárolhatóak online borszaküzletünkben

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.