Cím: | Villány, Baross G. u. 87. |
Telefon: | +36 (72) 492-396 |
| +36 (20) 326-5767 |
Fax: | +36 (72) 592-021 |
E-mail cím: | |
Honlap: | www.szendepince.hu |
Levelezési cím: | Szende Gáborné 7773 Villány, Baross u. 87. |
Leírás
A természet adta lehetőségek, az ott élők hozzáértése és szorgalma tette méltán híressé Villányt, mely a rendszerváltozást követően Magyarország egyik legismertebb borvidékévé nőtte ki magát.
A Szende (1945 előtt Schwarcz) család hét generációra visszamenőleg foglalkozott bortermeléssel, melyet korabeli oklevelek tanúsítanak.
Szende Gábor és felesége Gabriella 1985 óta foglalkoznak önállóan szőlő- és bortermeléssel, amikor is, Gábor szüleitől, egy "ezernégyszögöles" újtelepítésű szőlőt, hozzátartozó pincét, felszereléssel, kaptak nászajándékba.
Kezdetben mindketten munkahelyük mellett művelték a "birtokot", majd következett 1995. Ekkor nyitották meg elsők között Villány főutcai pincesorán egy hajdani présházból kialakított borozójukat, melynek "pincegazdája" Gabriella lett.
Gábort 13 évi közigazgatásban eltöltött esztendő után, a villányi termelők megválasztották Villány Hegyközség hegybírójának, melynek tisztét 2005-ig töltötte be. Ekkor jelennek meg az első palackozott boraik, melyek mára a 55000 palack számot éri el évente.
A területek növekedésével a szőlő és a bor szeretete élethivatásukká vált. A villányi borturizmusban jelentős szerepet vállalnak, a Villány-Siklósi Borút meghatározó pontjává fejlődött a Szende Pince.
Ezzel a hivatással "fertőződnek" az 1990-ben született gyermekek is.
Karina időnként a vendéglátásban édesanyjának segédkezik, míg a "kis" Gábor édesapja mellett ismerkedik a borászkodás fortélyaival. Első közös boruk - igaz mindössze 328 palack készült belőle - egy 2003-as évjáratú Kékoportó a 2004. évi Villányi Borversenyen aranyéremben részesült.
Szolgáltatások, ajánlatok
A Szende Pince jelentős szerepet vállal a villányi borturizmusban, egyik meghatározó állomásává vállt a Villány-Siklósi Borútnak.
40 fő befogadására alkalmas borozójuk mindennap 10 órától áll nyitva a "borturisták" előtt. A kínálatból: borkóstoló a pincében illetve a borházban, borvásárlás, díszcsomagolás, akár egyedi, névre szóló címkével. Az ételkínálatuk a már hagyományos "Szende Pincés" hidegtál, a 2003. évi megújulásukat követően látványgrillen készült finomságokkal, kemencében sült csülökkel, ropogós libacombbal, szalonnával és fokhagymával tűzdelt nyúllal bővült.
A 70 fős klimatizált különteremben egyaránt lehetőség van úgy szakmai rendezvények, mint családi, baráti összejövetelek megtartására. Kívánságra élőzene biztosított.
Szeretettel várja Önt: Szende Gábor és Gabriella
Rendezvények:
Október 1. hétvégéje - Villányi Bor- és Szüreti Fesztivál
Pünkösdtől audusztus 20.-ig - ha péntek akkor Villány!
Kóstolóprogramjaink:
-4 fajta borból: Hárslevelü, Rose, Portugieser, Cabernet Sauvignon,
-6 fajta borból: Hárslevelü, Rose, Portugieser, Villányi Cuvée, Karina Cuvée, Cabernet Sauvignon
-6 fajta borból: Rose, Portugieser, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Szende Cuvée
-8 fajta borból: Hárslevelü, Rose, Portugieser, Karina Cuvée, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Szende Cuvée
Ételeink:
Házi hidegtál:
házi sonka, szalámi, szalonna, kolbász,disznósajt,tepertő, körözött túró,tojás, sajt...
Látványgrillen készült finomságok:
-1-1 sertéstarja, csirkemell, és csirkeszárny, hideg salátával
-Disznótoros vacsora
-Töltött káposzta
-Pincepörkölt burgonyával, savanyúsággal
-Kakaspörkölt, kapros-túros galuskával
-Házi rétes
Kemencében Sült Specialitások :
-Sertéscsülök pincegazda módra, párolt káposztával és burgonyával
-Házilag pácolt, szalonnával tűzdelt nyúlpecsenye, hideg salátával
-Ropogós libacomb, párolt káposztával és burgonyával
-Párcolt csirkecombok, hideg salátával
-Egészben sült malac, párolt káposztával és burgonyával
Nyitvatartás
Egész évben, naponta 10.00 - 20.00. Előzetes bejelentkezés szükséges az érkezés előtt 2 nappal (csak nagyobb csoportok esetén).
Borok