Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Várdomb

Szeleshát Szőlőbirtok és PinceCím:7146 Várdomb, Kossuth Lajos utca 83.
Telefon:+06 (30) 983-2345
+06 (30) 600-8911
E-mail cím:
Honlap:www.szeleshat.hu
Levelezési cím:Szeleshát "1888" Kft
7146 Várdomb, Kossuth Lajos utca 83.

Leírás

A Szekszárdi Borvidéken elhelyezkedő Szeleshát Szőlőbirtok Várdomtól délre, 25 hektáron terül el  az Alsónyékhez tartozó Szeleshát dűlőben, amelyről a Birtok a nevét is kapta. Az ültetvény a helyiek által Nagyhegynek nevezett szőlőhegy gerincén terül el, ami a Szekszárdi Dombság legdélebbi nyúlványa.

A fennsík tengerszint feletti magassága 178,5 méter, így körülbelül 100 méterrel emelkedik ki a Sárköz síkságából. A Szeleshát dűlő észak-déli fekvésű, körülbelül 300 méter széles dombtető, amely déli irányba, Lajvérpuszta felé enyhén lejt. A dűlő déli része a több évtizedes erózió nyomán, szurdik útban vezet le a Bonyhád - Bátaszék útra. A Birtoktól keletre a Sárköz síksága és a Gemenci erdő valamint a Duna ártere nyújt festői élményt. Délre a kelta eredetű Bátaszék neogótikus templomtornya magaslik ki.  Nyugatra a Geresdi dombság, a Mórágyi pincék és a Völgység dombjai látszanak. A távolban a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő is kivehető. Észak felé tekintve Szekszárd városa látszik.
A borvidék klímája szubmediterrán jellegű. A dombvonulatok által közrefogott völgyekben, völgykatlanokban kialakuló mezo- és mikroklíma kiválóan alkalmas a szőlő és különösképpen a kék borszőlő termesztésére. A Szeleshát talaja a dombvidékre jellemző magas mésztartalmú, mélyrétegű lösz. A terület több mint felén, felszínre került a vörös agyaggal kevert löszös erdőtalaj, a híres szekszárdi vörösföld, ami a földtörténeti újidő (Kainozoikum) folyamán alakult ki. A dombvidék megsüllyedt, elborította a tengeri üledék, majd újból kiemelkedett a felszínre, kialakítva így ezt a páratlan talajszerkezetű és tagoltságú vidéket. A vörösföld magas mésztartalma és a klíma sajátosságai nagyon kedvező hatással vannak a harmonikus sav és tannin összetételre.

A Nagyhegy szétszabdalt lejtőinek nemrégen még több mint 29 különböző tulajdonosa volt, az elmúlt 10 évben azonban  ikerült egy kézben összpontosítani ezt a földrajzilag elkülönült és egységes földterületet. A Birtok egyedülálló adottságai miatt, célunk különleges, nagy beltartalmi értékekkel rendelkező, karakteres vörösborok előállítása.

Szolgáltatások, ajánlatok

Borkóstolás, Pincebemutató, Birtokbemutató

Nyitvatartás

Egész évben, telefonos egyeztetés alapján.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.