A birtok elhelyezkedése
Termőterület: Magyarország, Tokaj-hegyaljai borvidék - Mád - Kishegyek
Termőterület nagysága: 1 ha
Klíma: kontinentális
Dűlő kitettsége: déli
Talaj: vulkáni riolit tufa
Művelés: egykaros guyot
Átlagos tőketerhelés: 4-8 fürt
Szőlő fajták: 70 % furmint, 20 % hárslevelű, 10 % sárgamuskotály
Boraink: Ábránd - cuveé; Pirkad - 100% furmint
Termőterület: Magyarország, Mátrai borvidék - Gyöngyös - Sár-hegy
Termőterület nagysága: 0,8 ha
Klíma: kontinentális
Dűlő kitettsége: déli
Talaj: vulkáni andezit tufa
Művelés: egykaros guyot
Átlagos tőketerhelés: 8-10 fürt
Szőlő fajták: Pinot Gris
Boraink: Partizán - 100% Pinot Gris
Történetünk
Minden a bor szeretetével kezdődött ...
Aztán jött Toszkána... Hiszen hol máshol tudna az ember annyira elfeledkezni a gondokról, és újra elkezdeni hinni abban, hogy a szépséget nem kreálni kell: a szépség körülvesz minket. Toszkána festői környezetében a helyiek vendégszeretete tanított meg bennünket arra, hogy a bor híd lehet, amely összeköt embereket. Amikor Toszkána felé elindultunk csupán a vidéki olasz életeket és a híres toszkán borokat szerettük volna megismerni, de hazafele már nem csupán borokkal pakoltuk tele az autónkat, hanem egy álom is útitársunkká szegődött. Ekkor határoztuk el, hogy mi is az itt megismert rajongással, szeretettel és a termőhely iránti alázattal, de megalkuvást nem tűrve fogunk bort készíteni.
Bár nem tagadhatjuk, hogy ekkor a családban már volt egy kisebb pince, de mi alapjaiban máshogy képzeltük el a borászkodást. Az lett a célunk, hogy Magyarország általunk legjobbnak tartott borvidékeiről olyan borokat segítsünk világra, amelyek hűen meg tudják mutatni termőhelyük karakterét. A pincénket 2010-ben a családi előzményeket magunk mögött hagyva Mezőkövesden, egészen új alapokra helyezve alakítottuk ki, közel négy jelentős borvidékhez: Tokaj, Mátra, Eger és a Bükk.
Első borainkat (Ábránd és Pirkad) a Tokaj-Hegyaljai lejtőkre, azon belül is a mádi dűlőkre álmodtuk meg. Azért választottuk ezt a területet elsőként, mert hiszünk abban, hogy Tokaj-Hegyalja nem csupán az aszú borával méltó a világhírre, hanem páratlan adottságai lehetővé teszik, hogy kivételes száraz boraival is igényt tartson nemzetközi elismerésre. A tokaji boraink exkluzív minőséget képviselnek és a felfedezés örömét ígérik a különleges borok szerelmeseinek.
2012-ben már nem csupán mádi bort készítettünk. Maróti Attila, gyöngyösi borász barátunk inspirált minket boraival, gondolataival és kritikáival, így az ő közreműködésével ebben az évben már egy mátrai Pinot Gris-vel (Partizán) is büszkélkedhetünk a Sár-hegyről. Ezzel a borral az volt célunk, hogy bemutassuk, hogyan hozza elő a Sár-hegy lejtőinek andezit tufa talaja a Pinot Gris-ben rejlő elképesztően tömör gyümölcsösséget. Ez a bor az igényes fogyasztóknak nyújt alternatívát a mindennapokra, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a minőség és az ár kérdésében.
Nem is olyan távlati céljaink között szerepel az egri és a bükki borvidék legszebb arcainak bemutatása is.
Kövess minket a Facebook-on!
https://www.facebook.com/RevolutionWineZ
Boraink:
Partizán 2012
Száraz fehérbor.
Színe aranyló, narancsos árnyalattal. Illatban buja gyümölcsösség: érett körte és barack. A korty intenzív, amely a lédús nyári barack zamatát idézi, kerek savaival és az érett szőlő melegségével pedig elandalít. A kis kedvenc.
Termőhely: Mátrai borvidék, Gyöngyös
Dűlő: Sár-hegy
Tőketerhelés: 8-10 fürt
Palackszám: 1850 db
Szőlőfajta: Pinot Gris
Sav: 5,5 g/l
Maradék cukor: 1,5 g/l
Extrakt: 22,7 g/l
Alkohol: 14 % vol.
További részletek:
http://www.rwz.hu/borok/partizan
Ábránd 2011
Száraz fehérbor.
Színe szalmasárga, illatban kajszibarackos jegyek. A korty zamatos, melyet lendületes savak vezetnek be és ásványos aromák kísérnek a barackos lecsengésig. Utóízben újraéljük a bort; tésztákhoz ajánljuk.
Termőhely: Tokaj-hegyaljai borvidék. Mád
Dűlő: Kis-hegyek
Tőketerhelés: 8 fürt
Palackszám: 225 db
Szőlőfajta: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály
Sav: 6,5 g/l
Maradék cukor: 0,8 g/l
Extrakt: 22 g/l
Alkohol: 12,5 % vol.
További részletek:
http://www.rwz.hu/borok/abrand
Pirkad 2011
Száraz fehérbor.
Színe szalmasárga, illatban trópusi gyümölcsök: ananász, kókusz. A korty telt, melyet karakteres savak és nyers mineralitás dominál; háttérben keserű mandula. Lecsengése hosszú, sós. Stílusgyakorlat a mádi talajról. Felfedezők figyelmébe.
Termőhely: Tokaj-hegyaljai borvidék. Mád
Dűlő: Kis-hegyek
Tőketerhelés: 4 fürt
Palackszám: 355 db
Szőlőfajta: furmint
Sav: 6,6 g/l
Maradék cukor: 1,5 g/l
Extrakt: 22,4 g/l
Alkohol: 13 % vol.
További részletek:
http://www.rwz.hu/borok/pirkad
Egész évben csak bejelentkezés alapján.
Rabcsánszki Laura
06-20-337-8000