A középkori írásos emlékek szerint jó bort lehetett inni a velencei tó északi oldalán álló pincékben. Római kori időkből is maradtak emlékek a tó körüli szőlőtermesztésről. A Velencei-tó régiójában jelenleg 550 hektár szőlőültetvény van. Legnagyobb összefüggő ültetvény a Pázmándon a Hungarovin szőlőültetvénye. Fekvésileg és éghajlati adottságai miatt a legjobb minőségű borszőlőket a nadapi Csúcsos-hegy és a kápolnásnyéki Csekés-dülő szőlői adják. Jó borokat lehet készíteni a pázmándi, sukorói, pákozdi és az Agárd Csirib pusztán termett szőlőkből is. A legjobb fekvésű területen, Velence Bence-hegyen, az üdülőterületté való átminősítés és a parcellázások miatt szinte már nincs szőlőtermesztés.
A régió borait 6 borászati üzem állítja elő, melyek közül a legkisebb a Mayláth pincészet. A Mayláth pince kapacitása évi 30-50 hektóliter bor, mely 4-6 ezer palack bort jelent. A pincészet csak a régió válogatott szőlőiből kisszériában készít bort és palackos formában értékesít nagy részben a pincénél lévő Bence-hegyi Borkertben, kis részben borgyűjtőknek és éttermeknek A borok üzleti forgalomba nem kerülnek.
Szolgáltatások, ajánlatok
Borkóstolás, borbemutató, tájegység bemutatása.
Étkezési lehetőség: hidegtál, borkorcsolyák.
TAXI és sofőr szolgálat
Nyitvatartás
Május 1 és szeptember 31 között, bejelentkezés alapján 50 főig (csoportoknak érkezés előtt 1-2 nappal). A vendégek fogadása időjárásfüggő (kehelység).