Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

A bor a fogaknak is jót tesz?

    - Pintér Noémi, 2011. november 25. -


    Az eddig is ismert volt, hogy a borfogyasztás jótékony hatással van a szívre, segíthet megelőzni bizonyos daganatokat és még hasmenés ellen is hatásos. Egy nemrég végzett kutatás bebizonyította, hogy a fogaknak és a toroknak is jót tesz ez a nemes ital.

    A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint a vörös- és a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat. A rendszeres borfogyasztásnak valóban hosszantartó antibakteriális hatásai lehetnek.

    A kutatók szerint előttük még senki nem vizsgálta a bor ilyen irányú antibakteriális hatásait. A vörösbor úgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.

    A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.
Azonban még mielőtt akárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet. Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban őket sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között.

(Forrás: http://dentalpresshungary.hu/)

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.