Cím: | Eger, Verőszala u. 12., 32 .,80. |
Telefon: | +36 (1) 468-4045 |
| +36 (1) 468-4040 |
E-mail cím: | |
Honlap: | www.gundel.hu |
Levelezési cím: | Gundel Pincészet Eger 3300 Eger, Verőszala u. 12., 32 .,80. |
Leírás
Az Egri borvidék a Bükk hegység déli lankáin terül el, talaja jellemzően mészkő, dolomit, vulkanikus riolittufa. Legelterjedteb szőlőfajtái: Leányka, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Zweigelt, Blauburger.
Az egri szőlő és borkultúra kezdete a honfoglalás utáni időszakból származik. A XV. századig Egerben és környékén csak fehér borszőlő fajtákat termesztettek. A XV. század végére a XVI. század elejére megváltozott a fajtahasználat és jelentős vörösbortermelés alakult ki. A Kadarka Egerbe a rácok közvetítésével került. Ugyanakkor papok, szerzetesek Itália földjéről és Burgundiából is hoztak be vörös bort adó fajtákat. A borvidék máig leghíresebb borának a Bikavérnek a legendája ugyancsak a középkorhoz kötődik.
Eger nagymúltú híres "borvárosában" a Verőszalában található a Gundel Pincészet kíváló klímájú, és a vörös bor érlelésére alkalmas pincéje. A tulajdonosok szőlője a K-Ny-i lejtőjű Galagonyás -dűlőben terül el, amely reggeltől estig napfényben fürdik. Ezek a tények, valamint Gál Tibor és kollégáinak neve (akit 1998-ban az év borászának választottak és 2004-ben tragikusan elhunyt) a garanciái annak, hogy a pincészetből csak kíváló minőségű borokat forgalmaznak A vörös borok mellet fehérborokat is érlel a Lauder -Láng egri pincészete, mint pl. a Chardonnay és az Egri leányka.
A Gundel Pincészet borai a világ számos országában kedveltek, így pld. az USA-ban, Svájcban, Dániában és Japánban.
Szolgáltatások, ajánlatok
Verőszalai pincénkben lehetőség nyílik vezetett borkóstolásra, pincelátogatásra és boraink megvásárlására.
A kóstoló mellé borkorcsolyát és előzetes egyeztetés alapján egyéb ételt is tudunk kínálni.
Nyitvatartás
Egész évben, előzetes egyeztetés alapján.
Borok