Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Gizella és Balassa borok kóstolója

    - Katics Gergely, 2009. május 7. -
Megint Tokaj...

Debreceni Borkurzusunk 2009.04.27.-i foglalkozásán ismét Tokaj került terítékre.
Mindenki azt mondta, hogy minek az a Tokaj, úgy sincs ott semmi érdekes, meg aztán itt van a közelünkben, aki akar, elmegy és megnézi.

Valami mégis mocorog ott, szinte hetente jönnek a hírek, hogy itt is ittam egy jó bort, ott is találkoztam egy új, fiatal borásszal és boraival.

Nagy nekibuzdulással megkerestünk két fiatal borászt Tokajból: Szilágyi Lászlót és Balassa Istvánt, hogy megnézzük, mit is tudnak a fiatal, kézműves borászatok. A két fiatal szakember ráadásul még barát is, így örömünkre elfogadták a meghívást.

Balassa István tényleg kézműves borászatot művel, hiszen mindent lehetőleg kézzel, hagyo-mányos technológiával és természet megerőszakolása nélkül készít. A borok egyediek, kis tételben készülnek, dűlőszelektáltak és szépek. A pincészet alig 3 ha területen gazdálkodik, az éves palack szám 3-4.000 db., de a legszebb dűlőkben szüretel: Mézes-Mály, Nyúlászó, Betsek, Thurzó, Úrágya, Szent-Tamás.

Szilágyi László a Gizella Pince (a Nagymama nevét viseli) borásza valamivel nagyobb területről szüretel (6 ha), de nem rosszabb területekről, hiszen az ő szőlője a Kastély, a Deák, a Mézes-Mály, a Fekete-hegy, a Belevári, a Fürdő, a Lapis, a Medve dűlőkben érik. Évente mintegy 7-8.000 db palackot töltenek meg.

Ezen az estén a fiatal borászok elsősorban a szárazabb boraikat hozták el, mert most nem az aszúkról, hanem az ő tudásukról és terveikről, nem mellesleg, elért eredményeikről szólt az este, amelyen az alábbi borokat kóstoltuk:

1. Furmint 2008, Mézes-Mály, száraz, Balassa Pince **** (hordóminta)
Szép illatos, krémes, selymes, kerek savakkal, egyenes, harmonikus, hosszú lecsen-géssel és nagy potenciállal

2. Hárslevelű 2008, Betsek, száraz, Balassa Pince ****- (hordóminta)
Szép hárs illatok, élénk savak, szép kerek ízvilág, még egy kicsit karcosabb, mint a Furmint. Kidomborodik benne a termőterület, a vége izgalmas és hosszú, a 15%-os al-kohol melegségével búcsúzik.

3. Furmint 2005, Király, száraz, Balassa Pince ****
Visszafogottabb, lassan nyíló illatvilág, selymes test és kerek savak, ami a végén eny-he savhangsúllyal jelenik meg. A lecsengése hosszú és harmónikus.

4. Furmint 2006, Mézes -Mály, száraz, Balassa Pince ****+
Intenzív, komplex illatvilág, hatásozott savak, krémes, komoly test, összetett, harmónikus ízvilág, szép komplex és hosszú lecsengés.

5. Furmint 2007, Futurmint, száraz, Gizella Pince ***
Illataiban visszafogott, inkább a fa dominál, savai nagyon virgoncak, komoly test, a végén a barrique-lás mindent befed, lecsengése szép hosszú. Érdekes kísérlet, de a hordó sokat eltakar a bor szépségéből.

6. Furmint battonage 2007, félszáraz, Gizella Pince ****
Kellemes gyümölcsös, mézes illatok, élénk savak, komoly test, ízeiben gyümölcsösség, fűszeresség, mézes, mogyorós, hosszú lecsengés a búcsú. A hordó kezelés sokkal visszafogottabb, ami jót tett a bornak.

7. Látomás Cuvée 2006, Furmint - Hárslevelű, édes, Gizella Pince ***+
Nagyon illtos, élénk savakkal, komoly testtel, a cukor még nem intergrálódott, kicsit ráül a borra, lecsengése szép hosszú. Még összeérhet, kerekedhet.

8. Sárgamuskotály 2007, késői szüret, édes, Gizella Pince ****-
Szép muskotályos illat világ, kerek savak, nagy test, integrálódott édesség, gyümölcsös ízek, vaníliás, mogyorós, hosszú lecsengéssel.

9. "Hárs -L" hárslevelű 2007, töppedt szőlőből, édes, Gizella Pince ****+
Mézes, hársas illatok, szép kerek savak, komoly, selymes test, komplex, harmonikus, nagyon hosszú. Az 5 puttonyos kategóriában játszik ez a bor.

10. Tokaji Zéta 2006, Mézes - Mály, töppedt szőlőből, Balassa Pince *****
Szép összetett illatvilág, élénk, de kerek savak, nagy test, sav-cukor példás egyensúlya, harmonikus, összetett, vaníliás, mandulás, töppedt szőlő ízeivel, rendkívül hosszú és komplex lecsengéssel. Minimum 5 puttonyos aszú kategória.

Az este végén megtartott szavazás az alábbi eredményt hozta:

1. Furmint battonage 2007, félszáraz, Gizella Pince
2. Furmint 2006, Mézes -Mály, száraz, Balassa Pince
3. Tokaji Zéta 2006, Mézes - Mály, töppedt szőlőből, Balassa Pince

Összegzésként mit is lehetne mondani? Annyit mindenképpen, hogy amíg ilyen fiatal borászok lesznek Tokajban, addig nincs félni válónk a jövőtől. Ez a két fiatalember már most is szép bort készít és a terveik alapján még jobbakat is fognak készíteni, meg van minden tudásuk ehhez.

Kívánságom, hogy Isten adjon nekik sok erőt és kitartást, hogy véghez vigyék, amit elterveztek, nekünk meg egészséget és időt, hogy megérjük.

Debrecen, 2009.04.28.

Kovács Pál.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.