Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

A Kadarka és a Kadarka teszt

    - Katics Gergely, 2009. február 23. -
2009. február 16.-án a debreceni Klub Barabás étteremben tartottuk borkurzusunk Kadarka kóstolóját. Megismerhettünk 12 féle, jelenleg forgalomban kapható tételt és számos információt a fajtáról.

A Kadarka Kis-Ázsiából származik és a rácok közvetítésével került Magyarországra, először Villányba, valószínűleg Albániából, Shkodra környékéről. A rácok a Kadarkát nyílt kádakban, hosszú héjon erjesztéssel készítették, ami nehéz, csersavas borokat eredményezett. A később betelepített svábok is tovább viszik a termesztési vonalat, de már könnyű, fűszeres, siller jellegű bort készítenek a kadarkából, ami jobban megfelelt az ízlésüknek.

A XIX. század közepétől Szekszárd egyik fontos szőlőfajtája, a Bikavér alapja, a XX. század második felében az Alföldön óriási termése segítségével termelték meg a szomjas keleti piacok által megkívánt mennyiségeket.

A Kadarkát két jól elkülöníthető alfajra lehet felosztani, az egyik a laza fürtű, vastaghéjú, öreg 60-80 éves tőkék által kinevelt szőlő, a másik a tömegtermelés igényei szerint kinemesített, nagyszemű, tömör fürtű, vékony héjú, bőtermő szőlő. A megfelelően kezelt és terméskorlátozott területekről, komoly munkával és napi oda figyeléssel szép borok készíthetők ebből, a kényes kisasszonyra hasonlító, szőlőfajtából.

A Kadarkának sokféle neve van, pl.: Gamza Bulgáriában, Kalmet  Albániában, Skadaska Szerbiában, Negru Moale Romániában, Nőstény kadarka (lazafürtű) és Bolond kadarka Szekszárdon, Ludtalpú Egerben, Fekete Dinka az Alföldön, Fekete Jenei a Biharban, stb.

Az est folyamán az alábbi borokat kóstoltuk:

1) Font Kadarka Siller 2008 **/*** (780 Ft)
Ebben a borban a reduktív technológiának köszönhetően a málna és az eper illata párosul némi fűszerességgel. Ízében a gyümölcsösség mellett, a fűszerpaprika ízvilága is felfedezhető.

2) Mészáros Pál Kadarka 2007 *** (1200 Ft)
Jellegzetes szekszárdi kadarka, illatában méz és fűszeresség található, izében, pedig a kadarka egyedi ízvilága, telt és meleg, sok fűszerrel, mely kellemes élményt hagy a szájban.

3) Heimann Kadarka 2007 *** (2070 Ft)
Kadarkás szín és illat, ez utóbbiban fűszerek és szamóca, jó savak, kis cseresség, könnyedség és lendület, egy kerek kadarka, amitől a világ is kerekebbnek tűnik.

4) Orsolya Pince Görbesoros Kadarka 2007 **** (3270 Ft)
Világos színű, roppant intenzív, komplex illatú bor. Ízét enyhe fanyarság, dió, rum, puncs és összetettség jellemzi. Teste közepes, utóíze hosszú, színe alapján teljesen mást vártam volna tőle.

5) Balla Kadarka 2005 *** (2460 Ft)
A 2003-as, testessége miatt inkább "Kadar"-nak szólítandó után, itt az '05-ös Kadarka, amiről, igaz más okból, de szintén lehagyhatnánk a kicsinyítő képzőt. Intenzív illatában szilvalekvár, meg persze fűszer, kóstolva igazi maszkulin bor, feszes, már-már kemény, markáns tanninokkal és az elmaradhatatlan fűszerekkel. A fajta egy újabb arca.

6) Bodri Kadarka 2007 *** (2190 Ft)
Áttetsző bíbor színű, közepes testű bor. Illatában a málna uralkodik. Ízében sűrű, málnára emlékeztet, kicsit több savval a kelleténél. Talán ez billenti ki kicsit egyensúlyát.

7) Vida Kadarka 2006 ***** (2460 Ft)
Játékos, komplex fűszeres illata nem túl nehéz, de nagyon megnyerő. Karakteres ízképe mindenkit elvarázsol. A sor legjobb bora!

8) Gróf Buttler Kadarka 2006 **** (4470 Ft)
Színe világos cseresznyepiros. Illatában a minerális, ribizlis, csipkebogyós jegyek az uralkodóak. A mineralitás hangsúlyos marad az ízben is, melyet gyümölcsös, virágos aromák tesznek teljessé.

9) Dúzsi Szegzárdi Kadarka 2006 **** (2550 Ft)
A szekszárdi borvidék egyik legjellemzőbb szőlőfajtájából, a Remete - dűlő bakművelésű öreg ültetvényeiről származó, kizárólag hagyományos módon fakádban erjesztett és 10 hektoliteres, hagyományos ászokhordóban hosszan érlelt egyedi ízvilágú bor.

10) Takler Kadarka 2007 **** (2370 Ft)
Egyedi, összetéveszthetetlen, fűszeres illat. Fantasztikus glicerintartalom. És a színe, akár a májusi cseresznye. Szerkezet, struktúra, beltartalom, minden a helyén. Ami a kadarkában helyrebillenti az egyensúlyt, az a savvilág. Ez a fajta nem a tanninra épül. Köszönhető ez annak is, hogy az alapanyag ötven százaléka már saját területről származik.

11) Günzer Ördögárok Kadarka 2007 **** (4350 Ft)
Az Ördögárok katlana és a 2007-es forró nyár nem ijesztett rá erre a kadarkára, a halovány színű, könnyed vörösről szóló legendákkal ellentétben itt egy komoly, mélybíbor színű, férfias kadarral állunk szemben, melynek illatában a 12 hónapos kisfahordós érlelés erőteljes, vaníliás-szerecsendiós jegyei mellett kis mentolosság és érett gyümölcsös hangulatok uralkodnak. Kóstolva közepes test, a fajtajellegesnél élénkebb és finom savaknak köszönhetően szép egyensúly, lendület és mélység. Egy finom vörösbor, ami mellesleg kadarka.

12) Vylyan Kadarka 2006 ****/***** (2880 Ft)
A bor nagyon izgalmas. A cseresznye, a narancs, a szárított füge, a puncs, a dohány és a fekete bors jegyei a legjellemzőbbek a borra. Friss gyümölcsösségét élénk savai emelik ki, ezt egészíti ki a fűszeresség, ami egy kadarkát igazán kadarkává tesz.

A borokat vakon kóstoltuk. A borok közti sorrendet úgy állapítottuk meg, hogy minden résztvevő szavazhatott az általa legjobbnak tartott 3 borra, majd a szavazatok összesítése után a legtöbb szavazatot kapott bor nyerte a tesztet. Az est folyamán kóstolt borok közül az első 5 helyezett az alábbiak szerint alakult:


1. Vida Kadarka 2006

2. Vylyan Kadarka 2006

3. Takler Kadarka 2007

4. Orsolya Pince Görbesoros Kadarka 2007 és Günzer Ördögárok Kadarka 2007

5. Dúzsi Szegszárdi Kadarka 2006

A megkóstolt borok szépen bemutatták a Kadarkában rejlő lehetőségeket és potenciált, hiszen az est folyamán kóstolhattunk a rác hagyományokhoz illő, de a sváb könnyedebb stílusnak megfelelő borokat is. Hogy melyik stílus illik jobban a Kadarkához? Hát mind a kettő! Ettől hungarikum!

Mindenkinek az egészségére kívánjuk ezt a szeszélyes, könnyelmű és mégis izgalmas, és sohasem unalmas bort!

A borok megvásárolhatóak az Esszencia Borszaküzlet honlapján: http://www.bor-bolt.hu
Kiszállítás az egész ország területére!

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.