Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Az ördögszántotta hegy mondája....

    - Katics Gergely, 2008. november 7. -




A Vylyan pincészet 2008 őszétől palackozott Classicus borai ezentúl megújult címkével jelennek meg. A címkeváltással egy régi villányi monda elevenedik meg, az új ruhába öltöztetett borok az ördögszántotta hegyről (Szársomlyó) mesélnek nekünk.

A címkék a mai kor nyelvén szólnak, játékosan, letisztultan, egyszerűen jelenítik meg az ősi mese szereplőit.

Magyarország napsütötte dél-nyugati szegletében, a Villányi hegység csodálatos fekvésű lankáin, a Fekete-hegyen, van egy pince, melyet Vylyannak hívnak. A dűlők szép, egészséges szőlőt teremnek, és az ott dolgozó emberek óvó szeretettel készítik belőle a bort évjáratról évjáratra. A borok, ugyanúgy, mint a monda szereplői, együvé tartoznak, azonos történet részei - mégis más és más karakterűek. Ezt szeretnék kifejezni az új ruhába öltöztetett classicus boraikkal, amelyek a hegyről mesélnek nekünk. A borok illatukkal, zamatukkal, a monda szereplői pedig az ősi mesével ajándékoznak meg bennünket.

Élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Szeme csillogott, mint a gyémánt, aláomló dús haja olyan tüneményesen selymes volt, mint az esthajnali pára, szép ívű, piros száját pedig csak a hajnalban nyíló rózsabimbóhoz lehetett hasonlítani. Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani az ártatlan szépséget. Ígért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, kakas-kukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére. Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele.
Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentő-ötlete támadt. Éjfél után odament
a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok vissza-feleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában. Ahol lement a pokolba, a repedésen víz tört fel a felszínre, mely azóta is buzog.

Vylyan Classicus szereposztás:

Rizling - Boszorkány
Chardonnay - Harka
Rosé - Kakas
Portugieser - Macska
Vörös - Ördög
Kadarka - Kecske

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.