Az egri borvidéken idén első osztályú lesz a Kékfrankos termés. A 2008-as nyár nagyon kedvező volt az egri szőlőtermésre, mivel sok volt a napsütés és elegendő eső is esett. Az Eged-Hegyi Kékfrankos termése tűnik a legszebbnek, így a 2008-as egri Kékfrankos alapú borok kiváló évjáratnak ígérkeznek.
Egerben néhány hete kezdődött meg a korai szőlők szüretelése, hamarosan pedig elindul a késői szőlőfajták betakarítása is. A jelenlegi időjárás kedvez a késői fajtáknak, mivel a sok eső után újra kisütött a nap. A csapadék nem csak azért fontos, hogy a növény ne száradjon ki, de nagyban meghatározza azt is, milyen ízű, minőségű lesz a bor. A szőlő, ahogy a gyökerén keresztül felszívja a vizet, magába szívja a földben lévő ásványokat is, amik nagy hatással vannak a szőlő és később a bor ízére.
Demeter Csaba, a Fiatal Egri Szőlő és Bortermelők Társaságának elnöke elmondta: "Idén a Kékfrankos termés nagyon szép, aminek mi különösen örülünk, hiszen a Kékfrankos Egerben őshonos fajta. Egerben a talaj és többnyire az időjárás is kedvez ennek a szőlőnek, ráadásul a földben lévő tufakő egészen különleges zamatot ad a bornak. Mivel napok óta szép, meleg az időjárás, a szőlőből elpárolog a felesleges víz, így mi a legkiválóbb állapotában fogjuk a cukorban dús szőlőt szüretelni."
A Kékfrankos mellet a Merlot és a Cabernet Franc szőlőfajták szürete szintén csak ezután következik, így ha az időjárás továbbra is a késői fajtáknak kedvez, első osztályú borok kerülnek majd az idei szüret után az asztalra az egri borvidékről.
További sajtóinformáció:
Fogd Julianna
senior account executive
Well PR Ügynökség
1126 Budapest, Orbánhegyi út 50.
telefon: 350-7390/217
e-mail: