Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Szüreti Sokadalom Monoron (2008 október 4.)

    - Katics Gergely, 2008. szeptember 26. -
Idén is megtartják Monoron az immár méltán népszerű Szüreti Sokadalmat. Pontosan úgy, ahogy azt a hagyomány is diktálja: szüreti felvonulással, táncházzal, és mindenféle mókával fűszerezve. Persze az elmaradhatatlan kellék, vagyis a bor sem hiányozhat egy szüreti bálról. Erről pedig a Strázsa hegyi pincék bőven gondoskodnak.

A hagyományoknak megfelelően az idei Szüreti Sokadalmat ezúttal is a kisbíró adja majd Monor város polgárainak tudtára. Mindez október 4-én, a polgármesteri hivatal épülete előtt lesz, ahol is Aranyi Sándor, a város "saját" kisbírója dobolja ki, hogy a Budapesttől csak néhány kilométerre lévő városban szüreti ünnepséget tartanak. Idén is a Monori Gazdakör Dózsa György úti székháza előtt gyülekeznek a felvonulók, első állomás pedig a polgármesteri hivatal lesz. A 14 órakor induló menet élén több lovas kocsi fog haladni, amelyből mustot és óbort egyaránt kínálnak majd a közönségnek. Kevesen tudják, hogy az Alföld legjobb lovaskocsi fajtáját monori kocsinak hívják, lévén hogy ezeket a szekereket itt, Monoron gyártották eleink. Nos, ezeket a mély, homokos alföldi utakon hajdanán futó nagy kerekű monori (vagy kőrösi) kocsikat is megtekinthetik majd a nézők, akik a népviseletbe öltöző felvonulók ruházatában és tánctudásában is gyönyörködhetnek. Minderről a Monori Strázsák Néptánc Egyesület gondoskodik. Külön érdekessége és sajátos színfoltja lesz a rendezvénynek a gazdakör által szervezett veterán traktor-felvonulás. Az idős mezőgazdasági gépeket a technika múltja után érdeklődő nagyközönség meg is tapinthatja, hiszen a nap folyamán a városi közkönyvtár parkolójában állomásoznak.
 A menet a polgármesteri hivataltól az innen nem messze lévő Nikolett Panzióhoz megy, ahol is az érdeklődők egy hamisítatlan monori leányszöktetésnek lesznek a szemtanúi. A szervezők egyelőre csak annyit árultak el, hogy egy helybéli csikós rabolja el a monori szekéren érkező menyecskét, és csak különböző váltságdíjak ellenében adja vissza. Végezetül este táncház is, és szüreti bál is lesz. Ez utóbbi a hagyományoktól eltérően idén már nem a gazdakör székházában, hanem a helyi Vígadó épületének nagytermében lesz. Aki azonban nem akar elmenni az esti bálra, az napközben részt vehet a Kossuth Lajos utcai szabadtéri programokon. Itt népművészeti kirakodó vásár, és színes szabadtéri színpadi programok lesznek. A szervezők külön gondoltak a gyermekekre is, számukra - a délelőtti programok közé illesztve - kézműves játszóházat rendeznek be. A szüreti felvonulás napján délelőtt a Vigadó épületében a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében a hazai borkultúrával foglalkozó tudományos konferencia lesz, amely nagyjából délig fog tartani.


KERETES:
A Monori Szüreti Sokadalom részletes programja

8:00-tól félóránként: A Kisbíró, a Maci és egy kecskedudás lány hirdeti a nap programjait a Fő tér és a Piac több pontján.

9.00-től: Borászati konferencia a Vigadóban. Előadók: Molnár Eszter, dr Lakner Zoltán, Erdős Mária, Fekete László

9:30-tól: Veterán traktorok és mezőgazdasági gépek bemutatója a Könyvtár előtt.

9:30- kb. 12-13-ig: Játszóház, kézműves foglalkozások és aprók táncháza gyerekeknek a Művelődési Házban (őszi termések, levelek, stb. felhasználásával). Az OTP előtti téren "látványszüret", a szüreti munkálatok (szőlőhordás puttonnyal, szőlőtaposás dézsában, préselés, mustkóstolás) bemutatása viseletbe öltözött táncosok segítésével.

12:00-tól: Veterán traktorok és mezőgazdasági gépek felvonulása, útvonal: könyvtár, Kossuth L. u., Ady E. u., Dózsa Gy. u., Mátyás király u. és piactéri parkoló.

14:00-tól: Szüreti felvonulás, útvonal: Gazdagköri székház (Dózsa Gy. u.), Kossuth L. u., Ady E. u., Móricz Zs. u., Kistói u. Kossuth L. u., Fesztiválcsarnok (Piac tér)

16:00-19:00-ig: Színpadi programok a Fesztiválcsarnokban.
- Monori Strázsák Néptáncegyesület -  néptánc
- Regős Zenekar - népzenei előadás
- Fóti Népművészeti Szakközépiskola - néptánc
Orsós Ádám - mesemondás
Viráglányok - néptánc
Kakucs Katalin - népdal csokor
Pálinkás Együttes - népzenei előadás
Gombai Rozmaring Hagyományörző Egyesület - néptánc
Csernus Anna, Kiss Andrea - népdal csokor
Viráglányok - néptánc
Tücsök Citera Trió - népzenei előadás
Őszirózsák Néptánccsoport - néptánc
Lármafa Együttes - népzenei előadás
Orsós Ádám - mesemondás
Viráglányok - néptánc
Artz Emese - népdal csokor

19:00-tól: Lévai Joli, Márton András, Virág Gergő + Burai Sándor és népzenekara Bordalok összeállítása a Fesztiválcsarnokban (piac csarnokban).
18:00-tól: Szüreti Táncház a Művelődési Házban. Közreműködik a Kóborzengő és Pálinkás zenekar.
20:00-tól: Szüreti bál a Vigadóban.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.