Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Egri Csillagok Debrecenben

    - Pintér Noémi, 2012. március 5. -


    Március 15-én 15 órakor nyitják ki a 2011-es Egri Csillag palackokat az ország több pontján egyszerre, Debrecenben két helyszínen is, a Borudvarban (Széchenyi utca 48.) és az Esszencia Borszaküzletben (Bajcsy-Zsilinszky utca 23.).

    Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri Bikavért, hogy megmutassa a sokszínű Egri borvidéken termő vörösborok szépségét. A borászok ugyanakkor úgy érezték: a hasonlóan lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal rendelkező fehérborok nem kapják meg a kellő figyelmet.

    2009. februárjában mintegy ötven egri borász jelenlétében született meg a gondolat: megalkotják az Egri Bikavér fehér cuvée párját, hogy a borvidéken termő fehér fajtákat is méltó módon tudják népszerűsíteni.

    Első lépésként az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa névpályázatot hirdetett, melyre összesen 3149 javaslat futott be. A győztesnek kiválasztott "Egri Csillag"-ot is többen javasolták, közülük a leggyorsabb pályázó 300 palack egri bort kapott ajándékba. Az ünnepélyes eredményhirdetésre Eger legjelentősebb idegenforgalmi rendezvénye, a Bikavér-ünnep keretében került sor.

    A leglényegesebb kritériumok szerint az Egri Csillag olyan fehér cuvée, amely legalább négy féle borból áll, s legalább 50 százalékban valamely Kárpát-medencei szőlőfajtán, olaszrizlingen, hárslevelűn, leánykán, királyleánykán, zengőn, illetve zeniten alapul, a muskotályos (illatos fehér) fajták viszont csak legfeljebb 30 százalékot adhatnak. Egy szőlőfajta minimum 5, maximum 50 százalékban lehet jelen benne. Forgalomba hozatala előtt pedig az Egri Borvidék Borbíráló Bizottsága előtt is meg kell felelnie egy szigorú érzékszervi vizsgálaton.

    Az Egri Csillag ugyanakkor nem csak az egri fehérborokra hívja fel a figyelmet, hanem az egri borásztársadalom összefogásának is jelképe. Éppen ezért minden év márciusának harmadik csütörtökén, egy Egri Csillag palack nyitással köszöntik a fehér zászlósbort.

    Az új fehér cuvée ünneplése április 8-án 23 borászat és 46 bor közreműködésével folytatódik tovább az egri várban, az Egri Csillag Borfesztiválon.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.