Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Fazekas Sándor: ültetvénymegújításra és technológiára pályáz

    - Pintér Noémi, 2012. január 17. -


    "A szőlő- és borágazat a magyar mezőgazdaság nemzetközi kincset is jelentő ékköve, amely óriási minőségi fejlődést mutatott az elmúlt években" - jegyezte meg a tárca vezetője, aki szekszárdi és villányi borászokkal találkozott.

   Jelenleg az európai uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, amikor átcsoportosításokkal a megmaradó támogatásokból lehet újabb pályázatokat kiírni - tette hozzá.

   Fazekas Sándor elmondta: a szőlőültetvények korszerűsítésére - amelyre 2007 és 2013 között összesen 19 milliárd forint állt rendelkezésre - az idén márciusban írnak ki pályázatot, a célra más jogcímekből megmaradt, mintegy hárommillió eurót irányítanak át.

   Szintén pályázhatnak a borászatok gépek és berendezések vásárlására, amelyet 2010-ben egymilliárd forintos kerettel hirdettek meg; a pályázati kiírás várhatóan az év második felében jelenik meg.

   A miniszter a beruházások támogatásra vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta: jelenleg nincs olyan forrás, ami erre rendelkezésre állna. "Fontos körülmény, hogy az uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, a források legnagyobb részét felhasználták, ezért meg kell keresnünk a visszamaradt tételeket, erről első félévben többet látunk" - fogalmazott.

   A tárca vezetője kitért arra, hogy ez évtől átalakul a marketing rendszere; az agrármarketing a Magyar Turizmus Zrt.-hez kerül, az eddig bormarketingre fordított forgalomba hozatali járulék pedig megszűnik. Ez utóbbi évente mintegy 800 millió forintot jelentett, ami most a termelőknél marad.

   Sok kritika érte a bormarketing működését, ezért jobb, ha a termelők a saját kezükbe veszik a területet - mondta Fazekas Sándor.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.