Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Összefogást sürgetnek a Somlói borvidék borosgazdái

    - Pintér Noémi, 2012. január 17. -


    A hegyközség hegybírója azt követően hívta össze az egyeztető fórumot, hogy a sajtóból egy 14 somlói borászból álló pertársaság megalakulásáról értesültek, akik a hírek szerint pert indítottak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen.

   Az ötszáz hektáros Somlói borvidék termőterületének felét képviselő bortermelők hétfői devecseri egyeztetésükön a borosgazdák összefogását sürgették. A fórumon - amelyre a pertársaság képviselőjét is meghívták, de nem vett részt - elhangzott: a borvidéken közel ezerkétszáz termelő van, a pert elindító gazdák a borvidék 7 százalékán, azaz mindössze harmincöt hektáron termesztenek szőlőt.

   Somogyi Lajos hegybíró emlékeztetett, hogy a decemberben lezárult talaj-, levél-, és boranalízis szerint - amelyet a többi között a Pannon Egyetem és a Corvinus Egyetem kutatóiból álló konzorcium végzett - a vörösiszap-katasztrófa nem okozott kárt a Somlói borvidéken. A kutatási eredményeket tartalmazó tanulmányt a hegyközség honlapján is közzétették. Az érdekcsoportokba szerveződés nem tesz jót a borvidék régi hírnevének - mondta.

   Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa szerint "józan belátással" semmiféle alapja nincsen azoknak a feltételezéseknek, miszerint a kiömlő vörösiszap kárt okozott volna a borvidéken. A Torna-patakhoz legközelebb eső szőlőültetvény is több kilométerre van a káresemény által egykor érintett területektől, és az uralkodó észak-nyugati szélirány sem tudta volna az esetlegesen a vörösiszapból származó port a Somlói borvidék felé fújni - tette hozzá. Tornai Tamás szerint a borosgazdáknak a térség megerősödését szolgáló távlati tervekre és az összefogásra kellene koncentrálniuk.

   Marton László, somlóvásárhelyi polgármester szerint a "negatív marketing" árt az egész térségnek, legfontosabb feladatnak a termelők közötti párbeszéd elindítását tartotta.

   A pertársaság képviselője az MTI megkeresésére közölte: semmilyen kártérítés megfizetésére nem kötelezik a Mal Zrt.-t, kizárólag a bekövetkezett ipari katasztrófából eredő esetleges, ma még nem ismert, de nem elképzelhetetlen környezeti, turisztikai, marketing károk későbbi megfizetésére kérik a bíróságtól biztosíték megállapítását. Illés Géza Márton ügyvéd hangsúlyozta, hogy a perben a károsodás veszélyének megállapítását kérik, és a kérelem alapján nem terhelné fizetési kötelezettség a Malt. Közlésük szerint az eljárás megindításának célja, hogy amennyiben a jövőben a Somló-hegyet az iszapkatasztrófa miatt bizonyíthatóan hátrány vagy kár érné, a kárigényük fedezete biztosított legyen.

(forrás: mti)

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.