Egy kutatás feltárta, hogy naponta már egy fél pohár bor is növelheti a rák kockázatát.
Ehhez a tudósok még azt is hozzátették, hogy egyáltalán semmilyen mennyiségű bor sem tesz jót. A Párizsban található Nemzeti Rákkutató Intézet vizsgálata azt találta, hogy egy egységnyi alkohol - a standard 175 ml-es, átlagos szesztartalmú bor felének a megfelelője/nap - 9%-kal növeli a vastagbélrák és 168%-kal a száj-, illetve torokrák kialakulásának kockázatát.
Dominique Maraninchi, az intézet igazgatója elmondta: "A kis napi adagokban fogyasztott alkohol a legártalmasabb. Nem létezik olyan mennyiség, bármilyen kicsi is legyen, ami jót tenne."
Az adatok alátámasztják azokat a korábbi eredményeket, hogy az alkohol növeli néhány rákfajta kialakulásának kockázatát. A dohányzás és az italfogyasztás együttesen pedig még inkább fokozza ezt a kockázatot.
A téma legátfogóbb vizsgálatát a szakirodalomban a Nemzetközi Rákkutatási Alap végezte, amely arra a következtetésre jutott, hogy az alkohol növeli a száj-, gége-, torok-, vastagbél-, máj- és emlőrák kockázatát.
A jelentés szerint rengeteg az adat arra vonatkozóan, hogy a több alkohol nagyobb kockázatot jelent, és nem létezik olyan szint, amely ne növelné némely rákfajta kockázatát.
A tudósok eddig úgy gondolták, hogy a kis mennyiségekben fogyasztott alkohol jót tesz a szívnek, ez viszont mostanra már vitatottá vált.
Az eredeti cikk itt olvasható:
http://www.dentistry.co.uk/news/news_detail.php?id=1730