Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Az átalag, a tokaji hordó

    - Pintér Noémi, 2011. július 13. -


Az átalagot a népetimológia a múltban az Antal keresztnévhez kapcsolta, sokszor a hordót is antalnak írták. Szirmay Antaltól kezdve több forrásban kimutatható a mondás: a legjobb ágens (prókátor) a Tokaji Antal. Az általagba, az ántalagba, az antalkóba öntött tokaji aszú segítségével lehet legjobban elintézni a peres ügyeket. 1395 körül fordul elő először lejegyezve: altalag "vegeticum" jelentéssel. Az átalag, ántalag, általag szó eredetét eddig nem sikerült megnyugtatóan megfejteni. Talán az által - átal határozószó -lag képzős alakja. A szó a magyarból átkerült a szlovákba: antalek, a lengyelbe: antal, antalek, az oroszba: antal. A szomszédos nyelvekben máshol is előfordult.

Az első adat Kolozsvárról származik 1568-ból, ahol a jelentése: kis hordófajta. Háromszékről is ki lehet mutatni 1616-ból. Itt inkább pálinkát és ecetet tartottak benne. A Hegyalján a XVI.század vége felé már feltűnhetett az elnevezés. Ekkor a kb. 70 literes kishordókban lőrét, közönséges bort (ordinarium) tartottak.

Később az átalagban inkább a minőségi borokat tárolták, mert azok így nagyobb felületen érintkeztek a hordó falával és azon keresztül a szabad levegővel, ezáltal érésük sokkal könnyebben és szebben történt. Így az aszú, az ürmös (vermut) borokat ebben tárolták és szállították. A szó feltűnik már a XIV. század végén "hordó, űrmérték" jelentéssel, de eredetét eddig a nyelvtudománynak nem sikerült tisztáznia.

(Papp Katalin Andrea)

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.