Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Vörösborral az erősebb csontokért

    - Pintér Noémi, 2011. június 25. -


A táplálkozástani szakemberek szerint gyerekkorban sok tejet kell fogyasztani ahhoz, hogy a még fejlődő szervezetben erős csontszerkezet épüljön ki. Az Europion Journal of Clinical Nutrition életmódmagazinban nemrégiben közzétett ausztrál tanulmány szerint a vörösbor főként idősebb korban segít megőrizni a csontok egészségét.
A kutatók úgy találták, hogy az 50 és 80 év közötti vörösborfogyasztó férfiak csontásvány sűrűsége (BMD) sokkal jobb, hasonló korú, de bort egyáltalán nem fogyasztó társaiknál.
Az ún. oszteodenzitometriás méréssel mutatható ki, hogy a csontjainkban milyen koncentrációban találhatók a különböző ásványi anyagok, és az, hogy voltaképpen milyen mértékű csontjaink szilárdsága. A BMD érték csökkenésével, a csontritkulás kialakulásának kockázata egyenes arányosságban növekszik
A Surgeon General of the United States utolsó nagy tanulmánya alapján 44 millió amerikai szenved csontritkulásban és a prognózisuk szerint az amerikai összlakosság több mint a felénél kialakulhat ez a betegség 2020-ra, ha addig drasztikus módon nem változtatnak a táplálkozási szokásaikon. 
Régóta hangoztatják az orvosok, hogy a magas alkoholbevitel csontritkuláshoz, végeredményben pedig csonttöréshez vezet, azonban a fentebb említett ausztrál kutatás során úgy találták, hogy a bor kulturált és mérsékelt keretek között történő fogyasztása elősegíti a csontsűrűség növekedést, de érdekes módon főként csak az idősebb korban lévő férfiaknál.
A két éves kutatási projekt alatt többször is mérték a 900 férfi és női résztvevő csontásvány sűrűségét, illetve vizsgálták alkoholfogyasztási szokásaikat - a boron kívül a sörre és az egyéb tömény szeszesitalokra kiterjedően. Az eredmények azt sugallták, hogy míg a vörösbor segít megelőzni a csontsűrűség csökkenést az idősebb férfiaknál, addig a nőkre ez különösebb hatást nem gyakorol.
Graeme Jones, a tanulmány vezetője és a Menzies Research Institute tanszékvezetője szerint az eredményeket nehéz korrektül interpretálni, mivel egyelőre kevés adat áll rendelkezésre az alkoholok összehasonlítása tekintetében. "Ezek a váratlan eredmények arra utalnak, hogy az alkohol, mint olyan, vélhetőleg nem játszik szerepet olyan mértékben a csontritkulás kialakulásában, ahogyan azt korábban hittük, de még szükségünk van egy pár évre ahhoz, hogy ezt bizton kijelenthessük. Az viszont mindenképpen figyelemreméltó tény, hogy a kizárólag vörösbort fogyasztó idősebb férfi alanyok körében magasabb BMD volt a jellemző." - így Jones.
(forrás: www.boraszportal.hu)

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.