Egy igazi, nyári, szomjoltó Hungarikum:
A fröccs
Legenda a fröccs eredetéről
"1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban németesen spriccernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett és helyette találta ki a fröccs szót, a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával higított bort:"
*
"Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi."
A teljesség igénye nélkül néhány fröccs "recept":
Rövidlépés, fütty, kisfröccs: 1dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés, fordított: 2dl szódavíz + 1 dl bor
Nagyfröccs, hajtás, húzás: 2dl bor + 1 dl szódavíz
Mafla: 2,5dl bor + 2,5dl szódavíz
Kis házmester, lakófröccs: 4dl szódavíz + 1 dl bor
Házmester: 3dl bor + 2 dl szódavíz
Nagy házmester, háziúr, bivalycsók: 4dl bor + 1dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9dl bor + 1dl szódavíz
Sóher fröccs: 9dl szódavíz + 1dl bor
* forrás: wikipedia:
Fröccs
Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
(Bővebben:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)