Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

A kézműves borászat Jackfall- va

    - Katics Gergely, 2010. június 8. -
Először is nem dzsekfól, hanem (ejtsd) jakfal. Ha pedig túljutottunk a Villány mellett meghúzódó Kisjakabfalva sváb nevének helyes kiejtésén, akkor nagy eséllyel összefutunk a 2001-ben létrejött Jackfall Bormanufaktúrával is.

A cég egyik tulajdonosa - alapítója, Bányai Gábor Botond a közelmúltban személyesen látogatott el az Esszencia Borszaküzletbe, hogy megkóstoltassa a debreceni borbarátokkal saját borait. Nyolc tételt ízlelhetett meg a nagyérdemű a Gábor kalauzolásával: Bakonyi Péter Zuhánya 2008, Jackfall Rózsabimbó 2009, Jackfall Tótágas 2007, Jackfall Duett 2006, Jackfall Cabernet Franc 2006, Jackfall Grand 2006, Jackfall Pillangó 2006, Jackfall Bauer 2007.

Kivételesen, most nem bocsátkoznék a borok részletes értékelésébe, mert (még) nem merem egy profi szakújságíróval szemben ezt megtenni! Bányai Gábor Botond (BGB) ugyanis nem csupán egy borászat tulajdonosa, hanem a Borigo magazin főszerkesztője is egyben. Ezért, hogy szakzsargonnal éljek, a borokkal kapcsolatban van egy jó fülesem: a Borigóban sokkal jobb és szakszerűbb értékeléseket olvashatnak (mint tőlem) a fenti tételekről a Borakadémia vezetőjének, Czerneckiné Sinkó Krisztina tollából.

Ettől függetlenül fontos tényeket és érdekes sztorikat elárulok! Forrásom Bányai Gábor Botond. Akik figyeltek, megtudhatták: az ő végtelen története, szerelme a borral a kilencvenes évek derekán kezdődött. Egy szép karácsonyi ajándék (Gere Attila Cabernet Sauvignon Barrique 1992) hatására avanzsált mérnökemberből fokozatosan borszakértő újságíróvá, majd saját borászatának megalkotójává. A kezdettől, vagyis a (b)origótól eltelt időszak, pedig hál' Istennek nem múlt el eredménytelenül. Mára majdnem tizenöt hektárból áll a birtok (cél a húsz hektár elérése). Kisharsányban, Nagytótfaluban és Jammertalban elsősorban hagyományos bourdeaux-i szőlőfajtákat termesztenek, de azért más szőlőfajtákkal is próbálkoznak. Viszont Gábor azt vallja, - a villányi standard szemlélettől eltérően - hogy itt is fontos a termőhely megmutatása! Vagyis nem csupán a fajta kell, hogy uralja a bor struktúráját. Ezért szinte megszállottan törekszik arra, hogy még a vastag lösztakaróval borított területeken is megtalálja azokat a terroir jegyeket, amelyek egy kis izgalmat csempésznek bele boraiba.

A Jackfall borászat másik meghatározó törekvése a szüntelen útkeresés. Ezt igazolja, hogy Bakonyi Péter személyében új borásza van a Jackfallnak. A fiatal szőlész-borász a biodinamikus szőlőművelés apostolaként emlegetett Nicolas Joly híve, követője. Bakonyi Péter korábban a Csányi Pincészetnél dolgozott és 2003 óta ebben a szemléletben saját borokat is készít Villányban (lásd az olaszrizling, hárslevelűből házasított Zuhánya). Kisjakabfalván pedig, ezek a törekvések szerencsésen ötvöződtek. A konstellációt tovább erősítette, hogy a Jackfall mindig is kézműves borászatnak tekintette magát. Ahogy Gábor félig komolyan, félig humorosan hangsúlyozta: kézen fogom a szőlőt és elkísérem a palackig! Mindezt a természettel összhangban, a természetben lezajló folyamatokkal együttműködve teszik, mert csak így lehet a tiszta bor alapanyagául szolgáló növényt művelni. Az elhatározás, a kóstoló tételeit ízlelgetve, megvalósult. Különösen a Cabernet Franc 2007-es. Óriási potenciál, hihetetlen áron. A "Jackfall"-ját neki!

Kerekes Sándor

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.