Caroline Gilby angol Master of Wine, az amúgy kisszámú mesterek között az, aki felfigyelt a magyar borokra, s felhívta a figyelmet arra, hogy van itt más is, mint Tokaji vagy az olcsó fehérbor.
Legújabb cikkében, a februári brit Decanterben négyoldalas cikk olvasható "Hungary sees red" címmel. Hatalmas jelentősége van, hogy a MAGYAR borokról ír, már csak azért is, mert a Decanter Európa legolvasottabb bormagazinja!
Gilby méltatja, hogy a legnagyobb fejlődést hazánkban a vörösök érték el, a korona pedig Villányé!
Négy, számára mérvadó villányi pincéről ír: Vylyan, Malatinszky, Gere és Bock. Bemutatja történetüket, s egy-egy meghatározó borukat is.
Ha Vylyan, akkor Pinot Noir! E fajta sikertörténete a pincészetnél a 2004-es évjárattal vált 'láthatóvá', amikor is megnyerte a Decanter World Wine Awards "Regionális Trófeáját". Gilby e bort még mindig szépnek tartja, s az aktuális évjáratról, a 2006-os Vylyan Pinot Noirról így ír: "Elegancia és selymes finesz jellemzi. Magyarország eddigi legjobb pinot-ja. Öt csillag, 18,5 pont."
Kóstolja meg ön is!
http://www.bor-bolt.hu/termek.php?ID=43